در این مقاله قصد داریم در مورد خمیر لیفینگ (ورقه‌ای Leafing) و خمیر نان لیفینگ (غیر ورقه‌ایNon Leafing) صحبت کنیم و از نزدیک با این ماده صنعتی مورد استفاده در ساخت‌وساز آشنا شویم. خمیرلیفینگ موضوع اصلی مورد بحث ما در این مقاله است و اگر شما هم در مورد پیگمنت‌های آلومینیوم یا خمیر آن‌ها موسوم به خمیرلیفینگ کنجکاو هستید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

 

تفاوت خمیر لیفینگ و نان لیفینگ

 

 

خمیر لیفینگ چیست؟ خمیر نان لیفینگ چیست؟

خمیرلیفینگ یا همان خمیر آلومینیوم از حل شدن پیگمنت‌های آلومینیوم در حلال (مانند آب و سایر حلال‌های شیمیایی و صنعتی مانند وایت اسپریت) به دست می‌آید. خمیرلیفینگ در صنایع مختلف رنگ و ایجاد پوشش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آلومینیوم را همه ما به خاطر ظاهر صیقلی، شفاف، براق و جلوه زیبا و درخشنده آن می‌شناسیم. آلومینیوم بسیار سبک است، به‌صورت فراوان در پوسته زمین وجود دارد و خاصیت پوششی بسیار قدرتمندی در برابر ساییدگی، خراشیدگی و نفوذ حرارت، آب و رطوبت ایجاد می‌کند.

خمیر لیفینگ برتری‌های واضحی بر حالت پودری آلومینیوم دارد. استفاده از پودر آلومینیوم در اغلب صنایع و اغلب محیط‌های کاری مشکل ساز است و منجر به آلودگی محیط و هدررفت بسیار بالایی می‌شود. این در حالی است که خمیرلیفینگ استفاده بسیار ساده‌تری دارد و در تمام صنایع بدون کوچک‌ترین هدررفتی قابل استفاده است.

پیگمنت‌های فلزی و آلومینیومی به دلیل ظاهر زیبا و یکنواخت در کنار کاربردهای متنوع، در صنایع بسیار زیادی که با رنگ و ایجاد پوشش سروکار دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ذرات معمولاً به‌صورت پولک یا پرکه‌هایی کروی هستند و انعکاس نور بسیار بالایی دارند.

 

 خمیر لیفینگ

 

نحوه ساخت خمیر لیفینگ و نان لیفینگ

بر اساس نحوه آرایش پیگمنت‌های آلومینیوم در زمان اعمال رنگ روی سطح زیرآیند، اگر رنگدانه‌های فلزی کاملاً روی سطح فیلم قرار بگیرند، خمیر لیفینگ و اگر کاملاً همگن در فیلم رنگ پخش شوند، خمیر نان لیفینگ به وجود می‌آید. 

خمیرلیفینگ حاصل حل شدن پیگمنت‌های آلومینیومی در حلال است. هسته اصلی از آلومینیوم تشکیل می‌شود و سپس لایه‌ای از اکسیدکننده‌ها و روان کننده‌ها مانند یک پوشش آن را در بر می‌گیرند. نوع و شکل این پولک‌ها در حالت کلی به ۴ دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • پولک‌های مسطح
  • پولک‌های کروی
  • پولک‌های ضخیم و مسطح
  • پولک‌های بسیار نارک

همان‌طور که اشاره شد، مخلوطی از پیگمنت‌های آلومینیوم، روغن معدنی و اسید اولئیک یا استئاریک وارد آسیاب‌های گلوله‌ای مرطوب شده و حاصل کار، تولید دانه‌ها و پولک‌های آلومینیومی است. این دانه‌ها پس از آسیاب شدن، وارد سرندهای صنعتی شده و در اندازه‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند.

تفاوت خمیر لیفینگ (ورقه‌ای) و نان لیفینگ (غیر ورقه‌ای) در حلالی است که پیگمنت‌های آلومینیوم در آن حل و رقیق می‌شوند. حلال‌های مختلفی که برای تولید خمیرلیفینگ مورد استفاده قرار می‌گیرند رفتار تر شوندگی مختلفی را به خمیر نهایی می‌بخشند و خمیرلیفینگ و خمیر نان لیفینگ را تشکیل می‌دهند.

اگر پیگمنت‌ها در اثر تأثیر حلال خاصیت تر شوندگی خود را از دست داده و خشک شوند، حاصل کار، تولید خمیر لیفینگ خواهد بود و اگر بر اثر تأثیر حلال، خاصیت تر شوندگی پیگمنت‌ها بیشتر شود، خروجی کار، تولید خمیر نان لیفینگ خواهد بود. درواقع، خمیر نان لیفینگ در اثر اضافه کردن اسیدهای چرب غیراشباع مانند اولئیک اسید به خمیر آلومینیوم به وجود می‌آیند. خمیرلیفینگ اثر متالیک روشن دارد و فاقد اثر متالیک رنگی است. خمیر نان لیفینگ دارای اثر متالیک رنگی است و می‌توان لایه‌های مختلف رنگی را روی آن به‌کار برد.

خمیر لیفینگ بازتاب نور بیشتری داشته و سطح ن صاف و صیقلی است، از این رو بیشتر در پوشش‌های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این در حالی است که خمیر نان لیفینگ خاصیت پوششی و شکل‌پذیری بالاتری دارد و بیشتر در صنایعی مانند پوشش‌های پایه، پوشش‌های اتومبیل و در حالت کلی هر صنعتی که نیاز به ایجاد پوشش‌هایی با خاصت ضربه‌پذیری بالا دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

خواص و کاربردهای پیگمنت آلومینیوم و خمیر لیفینگ

خمیرلیفینگ و خمیر نان لیفینگ به دلیل خواص و  ویژگی‌های منحصربه‌فردی که دارد، در صنایع متنوع زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:

  • تولید انواع مواد منفجره و آتش‌زا
  • ساخت انواع خاصی از لوازم الکترونیکی
  • ساخت درزگیرها
  • صنایع رنگ اتومبیل برای تولید رنگ‌های پایه و رنگ بدنه
  • رنگ‌های ساختمانی نقره‌ای، فلزی و صنعتی
  • پوشش قوطی‌های فلزی
  • در صنایع پلاستیک و برای ایجاد رنگ‌های متالیک
  • تولید مستر بچ و گرانول
  • پوشش‌های سقفی
  • پوشش‌های ضدخوردگی
  • لوازم آرایشی

 

سخن پایانی

در این مقاله در مورد تفاوت خمیر لیفینگ و خمیر نان لیفینگ صحبت کردیم و از نزدیک با مفاهیم و کاربردهای این دو ماده پراستفاده صنعتی آشنا شدیم. متوجه شدیم که خمیرلیفینگ حاصل ترکیب شدن حلال‌های مختلف با پیگمنت‌های آلومینیوم است و به دلیل ایجاد پوشش قوی و ضدخراش، در اکثر صنایع رنگی و پوشش مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین دریافتیم که اصلی‌ترین تفاوت این دو خمیر در ساختار آن‌ها است.

خرید رنگ و رزین و کامپوزیت